Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Εθνικό Σύμβολο + Εθνικό Νόμισμα = Κράτος (αλλιώς αποικία)

συνέντευξη στο mycitynet.gr
Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Τριαντάφυλλος Κανελλάκης μέλος του ΕΠΑΜ Μαγνησίας, αναφέρεται στα οφέλη που υπάρχουν από την επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα.

T.K. Πριν πούμε οτιδήποτε θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναδρομή ξεκινώντας από το 2009. Ξαφνικά εμφανίζεται η κρίση οι περισσότεροι από εμάς λέγαμε «κρίση είναι θα περάσει», αυτή όμως αντί να περνάει οξυνόταν. Στη συνέχεια αναζητώντας τον υπαίτιο, μας πείσανε έντεχνα ότι οι υπεύθυνοι της κρίσης είμαστε εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας. Ακολουθεί και υφίσταται η διασπορά της κρίσης και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πια ως Έλληνες, ότι για την κρίση στην Ισπανία δεν μπορεί να ευθύνεται ο «τεμπέλης» Έλληνας, για τα προβλήματα της Ιταλίας ο «Δημόσιος υπάλληλος» της Ελλάδας και δεν μπορεί να «τα φάγαμε μαζί» στην Πορτογαλία. Η διαπίστωση λοιπόν αυτή ότι η κρίση δεν είναι Ελληνικό προϊόν αλλά κάτι άλλο μας ωθεί στην αναζήτηση των πραγματικών αιτιών της κρίσης. Γίνεται πεποίθηση στους περισσότερους από εμάς ότι αυτή η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Οικονομικοί όροι όπως «επαχθές χρέος», «κούρεμα δανείων», «πιστωτικό γεγονός» γίνονται μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Η συζήτηση όμως τώρα έχει φτάσει στο κρισιμότερο ερώτημά της. Πως θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, ποιος δρόμος είναι ο αποτελεσματικότερος και πιο συμφέρον για εμάς, το κράτος μας και το έθνος μας; Στις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε είναι και το Εθνικό Νόμισμα.
Τι είναι το Εθνικό Νόμισμα;

T.K. Το Εθνικό Νόμισμα είναι ο τρόπος που μια χώρα ελέγχει την οικονομία της. Όταν λέμε ΕΝ εννοούμε την κοπή του νομίσματος και τον έλεγχο αυτού από μια Εθνική Τράπεζα. Όπως γνωρίζετε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι Εθνική είναι ιδιωτική όπως και όλες οι Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ένας καθηγητής οικονομικών έλεγε ότι Εθνικό Σύμβολο + Εθνικό Νόμισμα = Κράτος αλλιώς αποικία.
Τι θα σημάνει η επιστροφή της χώρας στη δραχμή στην καθημερινότητα των πολιτών;
T.K. Η επιστροφή σε ΕΝ και όχι στην δρχ. Βρυξελών (δρχ. που ελέγχεται από ξένη Τράπεζα) θα αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Η δημιουργία χρήματος από εσένα τον ίδιο, σου δίνει το δικαίωμα να ανατάξεις την οικονομία σου. Μπορείς να χρηματοδοτήσεις νέες επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια των ίδιων των Ελλήνων χωρίς να περιμένεις «τους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού», μπορείς να έχεις μια πραγματική Δημόσια Υγεία και μια πραγματική Δημόσια Παιδεία. Μόνο τα παραπάνω φτάνουν για να έχουμε μια δραματική προς το καλύτερο αλλαγή της καθημερινότητας. Πως μπορείς να χρηματοδοτήσεις τέτοιου τύπου ανάγκες όταν δεν έχεις τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου;
Πως θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πολιτών από την επιστροφή στη δραχμή;
T.K. Πριν απαντήσω θέλω όλοι να σκεφτούμε αν είναι τώρα με το € διασφαλισμένες οι καταθέσεις μας. Αν είναι τότε γιατί πρέπει τόσο συχνά το κράτος να κλείνει τις μαύρες τρύπες των τραπεζών; Γιατί οι μεγάλοι καταθέτες της Ελλάδας τα χρήματά τους τα βγάζουν κυρίως σε Ελβετικές και Γερμανικές τράπεζες; Γιατί οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι κάνουν αναλήψεις από τις δικές τους τράπεζες κυρίως τις τελευταίες μέρες;
Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες μόνο με το ΕΝ. Κι αυτό γιατί πραγματικά το κράτος μπορεί να σου δώσει χρήμα γιατί το έχει, δεν το δανείζεται. Επομένως η έκφραση «οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από το Ελληνικό κράτος» έχει ουσία μόνο στα πλαίσια του ΕΝ.
Υπάρχουν οφέλη γενικότερα από την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα και γιατί ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται;
T.K. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ανεργία. Την ανεργία την καταπολεμάς μόνο κάνοντας επενδύσεις. Επενδύσεις κάνεις μόνο όταν έχεις χρήμα. Χρήμα δικό σου έχεις μόνο όταν έχεις τον έλεγχο της οικονομίας σου. Τον έλεγχο της οικονομίας σου τον έχεις μόνο με το Εθνικό Νόμισμα. Αλλιώς θα πρέπει να δανειστείς. Ο δανεισμός μας έφερε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας. Ελέγχοντας λοιπόν την ανεργία μόνο οφέλη μπορείς να έχεις. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται διότι πριν το € δεν ζούσαμε σε σπηλιές και δεν τρώγαμε χαρούπια. Ας βάλουμε όλοι την μνήμη μας να δουλέψει.
Το ΕΠΑΜ έχει υποστηρίξει εξαρχής την παραπάνω άποψη. Αρκεί λοιπόν το ΕΝ για να «ξεκινήσουν οι μηχανές» της χώρας και να υπάρξει ανάπτυξη;
T.K. Ακριβώς έτσι. Το ΕΝ είναι το ξεκίνημα των μηχανών. Μόνο του δεν κάνει τίποτα. Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα χωρών με ΕΝ. Την Μποτσουάνα(νόμισμα πούλα) και την Νορβηγία (νόμισμα κορώνα). Η πρώτη χώρα έχει ΕΝ μερικώς ελεγχόμενο από το ίδιο το κράτος και η δεύτερη πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος. Στην παγκόσμια λίστα για το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε $ η Μποτσουάνα βρίσκεται στην 72η και η Νορβηγία στην 2η . Αυτές οι ιστορικές στιγμές που ζούμε είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο που λέγετε ΕΝ και να στοχεύσουμε ψηλά εκεί που μας αρμόζει. Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν, φυσικός και ορυκτός πλούτος, εργατικό δυναμικό και κυρίως αυτή την στιγμή πίστη ότι μπορούμε μόνοι μας να τα καταφέρουμε ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία μας.
Στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής στη δραχμή, η χώρα με ποιο τρόπο θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;
T.K. Αν εννοείται τις δανειακές, τέτοιες δεν θα υπάρχουν διότι η ανάπτυξη με ΕΝ προϋποθέτει την άρνηση των χρεών. Και αυτό όχι γιατί είμαστε μπαταχτσήδες αλλά γιατί το χρέος μας στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πληρωμένο ή επαχθές. Επομένως δικαιούμαστε την άρνηση πληρωμής του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχει γίνει από άλλες χώρες θα γίνει κι από την δικιά μας.
Τελειώνοντας θέλω να πω στους αναγνώστες σας να ψάξουνε μόνοι τους μέσω διαδικτύου ή άλλων πηγών και να αποκρυσταλλώσουν άποψη για αυτό το μεγάλο θέμα. Η απάντηση που θα δώσουμε θα πρέπει να είναι η σωστή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε ξανά μπροστά και όχι κάτω. Με στόχο την ενημέρωση το Ε.ΠΑ.Μ. Μαγνησίας στην ιστοσελίδα του epam-magnisias.gr έχει αναρτήσει ένα αφιέρωμα στο Εθνικό Νόμισμα.
ANAIK από mycitynet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προβολές Σελίδων